węgierski
Awatar

~23598

A the.wired.sehol.se címen található magyar Mastodon instanciát kiszolgáló rendszer fenntartására

~23598 ma 0 patronów.

Oświadczenie

Magyar nyelven az első (és a poszt írásának időpontjában) az egyetlen instancia a the.wired.sehol.se, ennek az üzemeltetését tudod itt támogatni. Számunkra fontos, hogy részt vegyünk ebben a projektben/mozgalomban/kollektív hallucinációban/közösségi térben, ami független a nagyvállalati érdekektől és politikától. Ehhez kérek segítséget.

Mi az a "Mastodon"?

A Mastodon egy, az OStatus protokollon alapuló közösségi alkalmazás. Működésében nagyban emlékeztet más közösségi alkalmazásokra – főképp a Twitterre –, egy jelentős különbséget azonban meg kell említenünk: a Mastodon nyílt forráskódú alkalmazás, bárki működtethet saját Mastodon-szervert (ezeket „instanciának” is nevezzük) és bármely szerver regisztrált felhasználói szabadon kapcsolatba léphetnek más szerverek felhasználóival (ezt nevezzük „federációnak”). Ezek révén válik lehetségessé, hogy kisebb közösségek saját szervert üzemeltessenek, amit a közösségen belüli kapcsolattartásra használnak; ugyanakkor más közösségekkel is kapcsolatba tudnak lépni. (forrás: Mastodon felhasználói kézikönyv)

Miért jó/fontos ez nekünk, meg úgy általában?

Az ingyenes szolgáltatás illúzió. Amit annak mondanak, azt valójában reklámokkal finanszírozzák, miközben a szolgáltató téged ad el az ügyfeleinek (ld. Google, Facebook). Te a termék vagy, nem az ügyfél. Itt, a Mastodon hálózaton, pláne a Nemzeti Instancián ezektől nem kell félni: amíg szóból értek én, nem lesz tracking és targeting (ezt, mint üzemeltető szigorúbban veszem, mint a "gyári" szabályozás). Viszont a kiszolgáló, ahol az instancia lakik nem Maxwell démona vagy örökmozgó, hogy akár lokális szinten meghazudtolja a fizika törvényeit: nem magától ketyeg, mint hanem bizony enni kér. Folyamatosan. Eddig saját a zsebemből etettem, de szükségem van segítségre. Ha nem is vagy fenn a mastodon, de úgy érzed, hogy értelmes és hasznos, vagy érdekes a kezdeményezés, hogy nekünk, magyar anyanyelvűeknek is legyen a Mastodon hálózaton saját kis zuga, ahonnan szabadon federálhatunk a világgal, segíts! Támogasd a független, decentralizált, nagyvállalati érdekektől, adatbrókerektől, reklámoktól/hirdetőktől és privacy violiationtől mentes közösségi hálózat magyarországi, piciny szigetét! Az ingyenes szolgáltatás illúzió. A közösség által fenntartott nem az! Ahogy a költő mondta volt: hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!

Mire fordítom a támogatást? A the.wired.sehol.se címen található magyar Mastodon instanciát kiszolgáló rendszert fizetem belőle. A tartalmat közösen állítjuk elő.

Konta w innych serwisach

~23598 posiada następujące konta na innych platformach:

Społeczności

Historia

~23598 dołączył 3 lata temu.

~23598 nie informuje, ile pieniędzy otrzymuje za pośrednictwem Liberapay.